Rajahistoria: Rukajärven rautaporteilla – Tietokirja tallensi ainutlaatuisia kuvia ja muistoja

Rukajärven tie Rajavartiosto

Rukajärven suunnan taisteluihin osallistui rajavartioston oppeja hyödyntäneitä sotilaita. Menestyksen Rukajärvellä mahdollisti se, että sitkeät sotilaat tunsivat maaston, erätaidot ja ihmiset.

Olen viime vuosina tutkinut Rukajärven suunnan toimintaa ja vastaan on tullut kiinnostavaa kirjallisuutta. Pitkästä aikaa käteeni tarttui aiemminkin selailemani Veli Lumialan Rukajärven rautaporteilla (1964, kustantaja Pohjois-Karjalan Rajamieskilta), jota oli kiinnostavaa tutkia uusin silmin. Edellisestä lukemisesta oli vierähtänyt vuosia.

Rukajärven suunnan toiminnan tallenteena kirja on arvokas. Kirja sisältää ainutlaatuisen kuva-aineiston, vaikkakaan kaikkia kuvissa esiintyviä ihmisiä ei valitettavasti ole nimetty. Kirjassa on myös valtavasti yksityiskohtia, kuten karttoja, jatkosodan toiminnasta. Edes satunnaiset vuosilukuvirheet kirjan loppupuolella eivät häiritse. Kirja on tehty osaavasti ja omistautuneesti.

Kirjailija Veli Lumiala syntyi Käkisalmessa vuonna 1928. Hän palveli patterinpäällikkönä Rukajärven suunnalla, joten kirjoitukset ovat muutakin kuin arkistokaappien kaunista narinaa. Ajoittain sotakokemuskirja muuttuu jopa runolliseksi Runebergin ja Leinon elämää suurempien ajatelmien kautta, ja sitten ollaankin taas keskellä toimintaa ja rintamaelämää.

Kirjan peruskivenä on Erkki Raappanan komentaman 14. divisioonan toiminta Rukajärven suunnalla. Pidetty korpikenraali Raappana ei kuitenkaan tässä kirjassa ole keskiössä, vaan Lumiala tuo esiin monipuolisesti mielialoja, tuntemuksia, etenemistä ja voittoja. Kirja on todellinen tietokirja, ei henkilökuva tai omakohtainen muistelu. Kirjassa käsitellään myös rajahenkeä (ks. kuva alla), jota rajakenraali Raappana onnistui levittämään joukkoihinsa.

Jani Timonen
Killan jäsen
Helsinki, Tampere, Lieksa – ja Onttola


Lue lisää tarinoita