Rajatarina: Saihovaaran partiomaja vuodelta 1936 – ”Kämppä oli nähnyt tuulet ja tuiskut sodan ja rauhan aikana”

Seinä Rajakilta Lappi Tampere Pirkanmaa

Saihovaaran partiomaja rakennettiin vuonna 1936. Kämppä peruskorjattiin muistaakseni vuonna 1969, kun saimme käskyn lähteä purkamaan majaa.

Purkajina olivat rajajääkärit Pekka Kimolin, Viljo Rapo, Asseri Grönfors ja Oiva Luosujärvi. Vain seinät jäivät pystyyn.

Ensin otimme ulos kaminan ja sitten poistimme isot kivilohkarareet. Lattian poistimme kokonaan, ja vintiltä löysimme näädän pesän.

Majan seinässä oli luotien reikiä. Kämppä oli nähnyt tuulet ja tuiskut sodan ja rauhan aikana.

Yhden tarinan mukaan kämpällä oli yöpynyt suomalainen partio. Jossakin vaiheessa yötä sisällä nukkuneet sotilaat olivat kuulleet kolinaa ja ampuneet seinän läpi. Sitten he menivät katsomaan, mikä kolinan oli aiheuttanut. Nurkan takana oli isosarvinen poro kuolleena.

Toisen tarinan mukaan eräs partio oli yöpynyt Saihossa samaan aikaan, kun isohko partisaaniosasto oli hiihtänyt Nuorttiaapaa pitkin länteen noin 500 metrin päässä kämpästä.

Rakennustöitä valvomassa oli itse eversti Oiva Willamo. Kaikki tarvikkeet kannoimme paikan päälle repuissa. Mukana oli niin tiilet kuin eväät, naulat ja muut tarvikkeet.

Monet ovat olleet ne partiot, jotka kämppävanhus on ottanut siipiensä suojaan niin lumituiskuissa ja paukkupakkasilla kuin kesähelteellä. Monet ovat olleet ne yöt, jotka olen viettänyt majalla niin partiossa kuin metsästysretkillä kulkiessani.

Pekka kimolin

Nyt Saihon maja on siirretty Kolsakoskelle. Seinälle on nostettu historiikkitaulu Saihon partiomajan vaiheista vuodesta 1936 lähtien.

Pekka Kimolin
Sissikompania, Lapin Rajavartiosto, 1965–1966

Tarinoita samoilta seuduilta: itikkapartio ja partio myrskyssä

Lue lisää tarinoita