Rajatarina: Kadonneen etsintää Sallassa – ”Mies piiloutui helikopterin nähdessään pusikkoon ja hekosta otettiin yhteys vartiolle”

Kesällä 1969 vartiolle tuli ilmoitus, että yksi mieshenkilö on kateissa Sallassa.

Etsintään osallistuivat poliisin lisäksi Kelloselän, Kotalan, Karhutunturin, Naruskan ja Ainijärven vartiot sekä rajavartioston helikopteri Ivalosta ja koirapartiot Kelloselästä, Kotalasta ja Onkamosta. Etsintään osallistui myös siviilejä.

Etsintä laajeni Sallan koillispuoleiseen erämaahan. Viimein helikopteri sai näköhavainnon henkilöön, joka oli ylittämässä puroa. Mies piiloutui helikopterin nähdessään pusikkoon ja hekosta otettiin välittömästi yhteys radiolla Ainijärven vartiolle. Vartiolta lähetettiin partio, johon kuuluivat rajajääkärit Jaakko Kajula ja Oiva Luosujärvi.

Partio ajoi autolla ensin Tulppioon ja sieltä Tulppionjoen vartta ylös kohti Tulppionpäätä.

Partio löysi kadonneen huonossa kunnossa

Miehellä ei ollut lainkaan evästä mukana. Repussa oli kaksi jo härskiintynyttä tammukkaa. Jalatkin olivat hiertyneet pahoin.

En tiedä, miten pojat saivat miehen houkuteltua kulkemaan osan matkaa. Osan matkaa he joutuivat kantamaan miestä selässä. Mies oli kysellyt vähän väliä, onko vielä pitkä matka. Pojat olivat vastanneet, että ei ole ja kannustaneet kävelemään. Partio sai houkuteltua miestä eteenpäin.

Lopulta partio saapui kadonnut mukanaan vartiolle. Ensin otettiin saappaat ja märät sukat pois jaloista. Jalat olivat hautuneet ja hiertyneet erittäin huonoon kuntoon. Niillä jaloilla ei olisi enää pitkälle kävelty.

Kadonneen löytämisestä tehtiin ilmoitus poliisille Sallaan. Me Heikki Suokkaan kanssa saimme yöksi vartiointitehtävän. Siinä valvoessa katsoin pojan riutuneita kasvoja ja ajattelin, että voi poikaparka mihin olet joutunut.

Havahduimme jossakin vaiheessa siihen, että sänky oli tyhjä ja poika oli menossa ulos.

Minä lähdin perään, ja saimme päivystäjän kanssa pojan kiinni eteisessä. Vienola oli tuonut käsiraudat ja sanoin pojalle, että pitääkö sinut laittaa raudoilla sänkyyn.

Poika sanoi, että hänellä oli pissahätä. Sanoin, että lähden käyttämään sinua ulkona. Karkuun poika ei olisi päässyt, sillä häntä piti koko matka taluttaa ja tukea. Sanoin sitten, että sisälle siitä ja nukkumaan.

Aina kun sänky narahti olimme heti pystyssä Suokkaan kanssa. Suokas sanoi, että nukkumaan siitä.

Levottoman yön jälkeen helikopteri haki kadonneen

Aamulla menimme kahville pojan kanssa. Kello 07:30 alkoi kuulua helikopterin ääni.

Poika säpsähti ja sanoi, että mikä tuo ääni on. Kyllä me se tiedettiin. Suokas sanoi, että täällä lentelee helikoptereita, eikä niistä tarvitse välittää.

Sitten lentäjät tulivat sisälle. Toinen heistä kysyi, missä poika on.

Suokas nyökkäsi poikaa kohti ja sanoi, että tuossa se on. Pojalta alkoivat kyyneleet valua pitkin poskia, kun hänet talutettiin helikopteriin. Pojan kasvot ovat jääneet pysyvästi mieleeni, eivätkä ne lähde koskaan pois.

Pekka Kimolin
Sissikompania, Lapin Rajavartiosto, 1965–1966

Lue lisää tarinoita