Rajatarina: Partio Härkätunturista Saijanojalle – ”Umpihangessa tuli mieleen, että saisihan leivän helpommallakin”

Tämä partio tehtiin talvella 1969. Reitti oli Vartio-Härkätunturi-Saijanoja-Vartio.

Latupartioon kuuluivat rajajääkärit Pekka Kimolin ja Hannu Posti. Reitin pituus oli yli 23 kilometriä umpihangessa, ja keli oli erittäin upottava.

Kun pääsimme yöpymispaikkaan Härkätunturin kämpälle, avasin kamiinan luukun. Se oli niin paljon täynnä tuhkaa, ettei sinne mahtunut kuin pari kalikkaa. Kämpällä ei ollut mitään välineitä, joilla tuhkat olisi saanut pois arinan päältä. Tuhkapesän luukku hajonnut ja yö oli todella kylmä.

Nukkumisesta ei tullut oikein mitään. Yritimme pitää kamiinassa tulta jatkuvasta, mutta puut olivat huonoja ja märkiä, eivätkä ne tahtoneet syttyä ollenkaan. Kamiinaan mahtui kaksi tai kolme kalikkaa kerrallaan.

Torkuimme yön jollakin lailla. Väsyneenä unohdin puukkoni kämpän seinään, kun lähdimme aamulla jatkamaan matkaa. Tehtävämme oli hiihtää latu Härkätunturista Saijanojalle.

Hiihtäessämme umpihangessa väsyneinä eteenpäin tuli mieleen, että saisihan leivän helpommallakin. Pidimme taukoja aika ajoin ja mitä pidemmälle hiihtää kahlasimme sitä väsyneempiä olimme. Latu kulki Isosaijanvaaran ja Turjalaisen välistä Petäjä- Saijanvaaran kautta.

Oli pimeää, kun saavuimme väsyneinä Saijanojan porokämpälle. Laitoimme sukset seinää vasten ja astuimme taskulampun valossa ovesta sisään.

Sytytimme tulet kaminaan ja haimme joesta vettä. En muista missä vaiheessa nukahdimme.

Heräsin lattialta ja Hannu nukkui peskalla poikittain, kun Vienola tuli kämpälle. Hän sanoi, että emmekö nähneet valorakettia ja kuulleet huutoa. Minä kyselin lattialta nukuksissa, että mistä on kyse. Vienola näki, kuinka väsyneitä ja poikki olimme.

Lisäksi toinen partio oli lähetetty hiihtämään meidän latuamme ja sitten kysyttiin, että, miksi te teitte noin mutkikkaan ladun. Silloin sappeni kiehahti ja sanoin, että olisitte itse avanneet sen ladun.

Pekka Kimolin
Sissikompania, Lapin Rajavartiosto, 1965–1966

Lue lisää tarinoita