Rajahistoria: Rajavartioristit kunnianosoituksena Rajajääkäripataljoonien sotaveteraaneille

Sotaveteraanit Fazlulla Fethulla ja Ilmari Koppinen vastaanottavat Rajavartioristin. Lippueamiraali Tom Hanén sai kunnian kiinnittää Rajavartioristit.

Rajajoukoissa palvelleet veteraanit ovat vuodesta 1989 lähtien kokoontuneet Immolassa yhteisten kokemustensa äärelle. Tämä vuosittainen perinne joutui tauolle useaksi vuodeksi koronapandemian, veteraanien korkean keski-iän, harvenneiden joukkojen ja pitkien etäisyyksien vuoksi.

Syyskuun 22. päivänä 2023 Vaihmalan hovissa Lempäälässä järjestettiin tilaisuus kahden sotaveteraanin, yliluutnantti Ilmari Koppisen (RjP 6) ja alikersantti Fazlulla Fethullan (RjP 5), palkitsemiseksi rajavartioristein.

Rajajoukot ovat keskeinen osa Suomen sotahistoriaa vuosina 1939–1944. Vuonna 1939, kun hyvin koulutetut ja järjestäytyneet rajajoukot siirtyivät osaksi puolustusvoimia ylimääräisten harjoitusten (YH) alkaessa 5.10.1939, ne toimivat suojajoukkoina kenttäarmeijan ryhmittymiselle.

Jatkosodan kynnyksellä rajajoukoista muodostettiin rajajääkärikomppaniat (RajaJK). Vuoden 1941 loppuun mennessä näistä joukoista koottiin Rajajääkäripataljoonat (RajaJP, tässä kirjoituksessa on käytetty myöhemmin vakiintunutta lyhennettä RjP).

Ilmari Koppinen ja Rajajääkäripataljoona 6

Ilmari Koppinen palveli Rajajääkäripataljoona 6:ssa (RjP 6). RjP 6 tunnetaan muun muassa Rukajärven taisteluista. Koppinen liittyi RjP 6:een vuonna 1942 ja toimi joukkueenjohtajana. Hän osallistui partiotehtäviin, jotka vaativat rohkeutta ja taitoa. Lue Ilmari Koppisen tarina Salon Seudun Sotaveteraanien sivustolta.

Fethulla Fazlulla ja Rajajääkäripataljoona 5

Rajajääkäripataljoona 5 (RjP 5) oli keskeinen toimija Suomen puolustuksessa. Jatkosodassa Fethulla Fazlulla liittyi RjP 5:een maaliskuussa 1943. Fazlullan sotapolku kesti kaksi vuotta, seitsemän kuukautta ja 20 päivää, päättyen Lapin sodassa. Lue Fethulla Fazlullan tarina Tampereen Seudun Raja- ja Merivartiokillan sivustolta.

Vaihmalan hovissa Rajavartioristin saivat 105-vuotias Ilmari Koppinen ja 99-vuotias Fazlulla Fethulla. Heidän tarinansa kertovat rohkeudesta, yhteishengestä ja isänmaallisuudesta.

Tilaisuuden onnistumisen varmistivat lippueamiraali Tom Hanén ja komentajakapteeni Juha-Pekka Laitala Rajavartiolaitoksesta sekä eversti evp. Tero Kaakinen Rajan Perinneyhdistyksestä, veteraanien erityisavustaja Helena Pirttisaari-Sundström ja puheenjohtaja Jorma Karvinen Tampereen Seudun Raja- ja Merivartiokillasta.

Rajavartioristien myöntäminen veteraaneille oli tapa osoittaa kiitollisuutta heidän työstään ja uhrauksistaan. Vaikka veteraaneja on jäljellä enää harvakseltaan, rajajääkärien perinne ja henki elävät vahvana myös jatkossa.

Teksti: Jani Timonen
Kuvat: Raimo Pitkäkoski

Lue lisää rajahistoriaa ja rajatarinoita